2021-12-24

Bölümümüz Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hayat TOPÇU’nun Araştırmacı Olduğu TÜBİTAK 1001 Projesi Kabul Edildi.

Fakültemiz Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, Bitki Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hayat TOPÇU’nun araştırmacı olduğu, 221O354 nolu "Melezleme Islahı Yöntemiyle Su Stresine Töleranslı Yeni Çilek Çeşitlerinin Geliştirilmesi ve Su Stresi ile Ilişkili Aday Genlerin Belirlenmesi” adlı TÜBİTAK 1001 projesinin desteklenmesi uygun bulunmuştur. Bu proje, Çukurova Üniversitesi yürütücülüğünde olup, üç ayrı proje ortağı kurumu kapsamaktadır. Proje ortağı kurumlar, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Alata Bahçe Kültürleri Arastırma Enstitüsü Müdürlügü’dür. Bu projenin yürütücülüğü Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr.Nesibe Ebru Kafkas ile 6 araştırmacı, 1 danışman ve 3 bursiyeri kapsamaktadır. Araştırmacılar, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hayat TOPÇU, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Hayriye Yıldız DAŞGAN, Doç. Dr.Nezihe KÖKSAL, Ögretim Görevlisi (Dr.)Aıbıbula PAIZILA, Arastırma Görevlisi (Dr.)Berken ÇİMEN VE Alata Bahçe Kültürleri Arastırma Enstitüsü Müdürlügü’nden Dr. Kader ERCİK’ten oluşmaktadır. Danışman, Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Salih KAFKAS’dir.

Bu proje sonucunda, a) su stresine toleranslı, yüksek verim ve üstün meyve kalite özelliklerine sahip yeni çilek çeşitlerinin melezleme yöntemiyle geliştirilmesidir. b) Su stresine toleranslı ve duyarlı iki birey melezlenerek F1 populasyonu oluşturulacak, F1 bitkileri su stresine tolerans bakımından taranacak, duyarlı ve tolerant bitkilerin DNA’ları ve ebeveyn DNA’ları ile birlikte QTL-seq yaklaşımıyla sekanslanarak su stresi ile ilgili genomik bölgeler belirlenecektir. c) RNA-seq analizinde ise QTL-seq analizinde kullanılacak ebeveynler su stresine maruz bırakıldıktan sonra su stresi ile ilgili farklı seviyede ifade olan genler saptanacaktır. d) Son olarak ise QTL-seq ve RNA-seq analizi ile sadece QTL bölgesinde farklı seviyede ifade olan aday genler belirlenecek ve su stresi ile bağlantılı genlerin doğrulaması sağlanmış olacaktır.