2013-08-05

Klonlar Üretimde

2009 ve 2010 yılında peş peşe doğan beş Klon Anadolu Yerli Sığırları medyada geniş yankı uyandırmıştı. Basında günlerce duyurulan ve ilgi odağı olan bu klonlar halen sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor.  Üç yaşını dolduran ve halen doğduğu İstanbul Ünivesitesi Veteriner Fakültesi çiftliğinde bakılan “Türkiye’nin ilk Klon Buzağısı EFE” artık yetişkin bir boğa. Yine aynı üniversitede bunulan ECE, ECEM ile Uludağ Ünivesitesi Veteriner Fakültesi’nde doğan ve fakülte çiftliğinde bakılan NİLÜFER ve KİRAZ adlı dört dişi klon buzağı ise artık erişkin hale geldiler. Prof.Dr. Sezen ARAT’ın yürütücüsü olduğu ve TÜBİTAK tarafından desteklenen  “Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması” projesi çerçevesinde doğan klonlar yavru almak amacıyla çiftleştirme programına alındı.

Çok az sayıdaki Akrabaları Balkanlardan İtalya ve Macaristan'a kadar yayılmış bulunan “Anadolu Boz Sığırı” ilk defa ülkemizde klonlanmıştır. Bu klonlardan oluşturulacak sağlıklı bir sürü tüm dünya için iyi bir model olacak teknolojinin nesli tükenmekte olan canlılar üzerinde uygulanabilirliği açısından umutları artıracaktır.  Bu nedenle klonlar üzerinde daha ayrıntılı çalışmak üzere Namık Kemal, İstanbul, ve Uludağ Üniversiteleri, Prof.Dr. Sezen ARAT, Prof.Dr. Serhat Pabuccuoğlu ve Prof.Dr. Hakan Sağırkaya önderliğinde yeni bir proje hazırlığı içinde. TÜBİTAK’a sunulması planlanan projenin amacı klonlanarak dünyaya gelen sığırlardan normal yavruların elde edilebileceğini, ayrıca klonların sütleri normal ineklerden elde edilen sütlerle karşılaştırılarak klon ineklerden normal ürünler alınabileceğini, klon ve klon yavrularından oluşan sürünün doğaya adaptasyonunun incelenmesi ile klonlama tekniğinin nesli tükenmekte olan canlıların geriye kazanılmasında yararları ve kullanılabilirliği gösterilmeye çalışılacaktır.