2013-03-14

Hayvan Gen Bankaları

Koordinatörlüğünü Prof.Dr. Sezen ARAT’ın yaptığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın müşterisi ve ortağı olduğu, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi,  TAGEM Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü ve diğer 4 Enstitüsü ile 10 üniversitenin (Adnan Menderes Üniversitesi; Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi; İstanbul Üniversitesi; Mustafa Kemal Üniversitesi; Namık Kemal Üniversitesi; O.D.T.U; On dokuz Mayıs Üniversitesi; Selçuk Üniversitesi; Uludağ Üniversitesi) ortaklığında 2007 yılında başlayan KAMAG-106G005 TÜRKHAYGEN-1 projesi 14.03.2013 tarihinde başarı ile tamamlanmıştır.

TÜRKHAYGEN-1 isimli proje 13 koyun ırkı, 6 sığır ırkı, 5 keçi ırkı, Anadolu mandası, 5 At ırkını kapsamaktadır. Çalışma sürüleri tüm Türkiye taranarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı proje personeli tarafından oluşturulmuş ve çalışmayı yapacak kurumların çiftliklerine yerleştirilmiştir. Katılımcı kurumların bir kısmı tüm türlerin ön genetik karakterizasyonunu yaparken diğerleri embriyo, sperm ve hücre bankası için dondurulmuş materyalleri sağlamıştır.  Proje kapsamında biri TÜBİTAK-MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nde diğeri Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü’nde olmak üzere iki gen bankası kurulmuştur. Bu bankalarda 1500 bireye ait DNA, hücre, sperma ve embriyo dondurulmuş olarak saklanmaktadır.