Tarımsal Biyoteknoloji
2017-05-10

3. Biyoteknoloji Günleri Gerçekleştirildi



Fakültemiz Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğrencilerinden oluşan Biyoteknoloji Topluluğu tarafından organize edilen “III. Biyoteknoloji Günleri” etkinliği, 5 Mayıs 2017 Cuma günü saat 10:30-15:30 arasında Ziraat Fakültesi Konferans salonunda gerçekleştirilmiştir.

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğrencisi ve Biyoteknoloji Topluluğu Başkanı Ogün DEMİR’in topluluğu tanıtıcı konuşmasının ardından, açılış konuşmalarını Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat’ın yaptığı etkinlik sabah oturumu ve öğleden sonra oturumu olmak üzere iki kısımda gerçekleşmiştir. Akademisyenler ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan ilgililerin katıldığı programa ayrıca Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğrencileri de katılmıştır..

Etkinliğin ilk konuşmacısı olarak sabah oturumunda Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haydar BAĞIŞ “CRISPR/Cas9 Teknolojisi ile Genom Düzenleme” hakkında bilgiler vermiştir. Sunumunda 2015 yılından bu yana üzerinde en çok çalışılan ve Science, Nature, Times gibi gerek bilimsel ve gerekse popüler uluslararası dergilerde kapak konusu olan, bir organizmanın genomunu istenildiği şekilde değiştirmemize olanak sağlayan en yeni biyoteknolojik yöntem olan CRISPR/Cas9 hakkında çok çarpıcı örneklerle ayrıntılı bilgiler vermiştir.

III. Biyoteknoloji Günleri’nin öğleden sonraki oturumunda ise ilk konuşmacı Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Boyacı “Biyosensörler” hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda geçmişten bugüne insan için zararlı moleküllerin tespitine yönelik geliştirilen yöntem ve sistemler hakkında bilgiler verdikten sonra halk sağlığı, çevre sağlığı, gıda güvenliği, biyoterörizm ile ilişkili olarak mikroorganizmaların tespitine yönelik son yıllarda geliştirilen biyosensörler hakkında örnekler vermiştir.

Etkinlikteki üçüncü konuşmacı ise Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın KAYA, “Hibrit Islahı” konulu sunumunda hibrit ıslahının en iyi ebeveynlerin seçimi, en iyi kombinasyon özelliğine sahip hatların tespiti ve tozlaşmanın kontrol altına alınması temeline dayandığını; klasik yöntemler ile ıslahın uzun zaman almasının önüne ancak bitki doku kültürü,  moleküler belirteçler, gen transferleri gibi biyoteknolojik yöntemler ile geçileceğini belirterek biyoteknolojinin önemini vurgulamıştır.

Üniversitemiz öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından yoğun ilgi gösterilen etkinlikte sunumların ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümlerinde alanında uzman bilim insanları ile öğrencilerimiz görüş alışverişinde bulunmuştur. NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu tarafından gerçekleştirilen kapanış konuşmasının ardından konuşmacılara Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezen ARAT, NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Prof. Dr. Tamer DODURKA tarafından günün anısına Biyoteknoloji Topluluğu adına teşekkür belgeleri ve hediyeleri takdim edilmiştir.